20 Φεβ 2009

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Τον τελευταίο χρόνο παρακολουθούμε το όμορφο θέαμα, διάφορων επιχειρηματιών και του Δημάρχου να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης μας, για να βοηθήσουν τους πολίτες να ζήσουν καλύτερα, για να πάψει η εγκατάλειψη και η υποβάθμιση και κυρίως και πάνω απ’ όλα ότι όλοι ενδιαφέρονται για το πράσινο.
Έτσι και στην περίπτωση του κτηνώδους εμπορικού κέντρου που χτίζει ο Βωβός στον Ελαιώνα, ο Δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης μαζί και ο μεγαλοκατασκευαστής θέλουν να μας σώσουν από την υποβάθμιση, χτίζοντας κάτι λίγα 72.000 τμ τσιμέντου και βάζοντας πολύ μα πολύ πράσινο που όπως προείπαμε τους ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα.
Μάλιστα ο Δήμαρχος θυμώνει όταν αμφισβητούνται οι προθέσεις του. Νιώθει το άδικο αυτός να θέλει να κάνει πάρκα και “μια χούφτα ψευτοκατοίκων” να λένε ότι θέλει να χτίσει το σύμπαν. Επικαλείται μάλιστα την κακή κατάσταση του Ελαιώνα σήμερα, που σημειωτέον κανείς δεν ξέρει από που προέκυψε. Πληροφορίες ότι η κομματική παράταξη του Δημάρχου κυβερνά το δήμο εδώ και 20 χρόνια είναι απολύτως ψευδείς.
Η «ανάγκη να αποκτήσει σύγχρονο γήπεδο ο ιστορικός σύλλογος της πόλης» αποκτά διάσταση «εθνικού στόχου» ανάλογου με την Ολυμπιάδα του 2004. Όμως το γήπεδο καταλαμβάνει μόνον τα 40 στρέμματα από τα 220 στρέμματα της περιοχής παρέμβασης στον Ελαιώνα, δηλαδή λιγότερο από 20% της έκτασης. Τι γίνεται λοιπόν στην υπόλοιπη έκταση; Τσιμεντοποίηση και «φύτευση» εμπορικών χρήσεων, με μεγάλα ποσοστά κερδοφορίας. Σημειώστε δε ότι αυτά αφορούν μια περιοχή που από το 1995 έχει χαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα σαν περιοχή κοινόχρηστου πρασίνου, χωρίς όμως οι εκάστοτε Κυβερνήσεις και η Δημοτική Αρχή να κάνουν το παραμικρό στην κατεύθυνση αυτή. Εκεί λοιπόν, με την πρόσφατη ρύθμιση Σουφλιά (Ν3481/06), πέραν του «νέου γηπέδου του ΠΑΟ» κατασκευάζονται:- Ένα εμπορικό μεγαθήριο 70.000 τετρ. μέτρων, χώρια τα υπόγεια. Δηλαδή, ένα νέο MALL, ιδιοκτησίας του ομίλου ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ- Μπ. Βωβός.- Ένα ακόμη «εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο» από το Δήμο Αθηναίων, που το πιο πιθανό είναι να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και να καταλήξει στο Βωβό. Άλλα 42.500 τετρ. μέτρα, χώρια τα υπόγεια.- Υπέργειοι (!) και υπόγειοι χώρων στάθμευσης, αρχικά 1.500 θέσεων που πρόσφατα από το μεγάλο αφεντικό της ΠΑΕ ΠΑΟ (αλλά και του συγκεκριμένου εγχειρήματος) Β. Βαρδινογιάννη αυξήθηκαν σε 4.000 (τα πάρκιγκ είναι το πιο κερδοφόρο τμήμα της επένδυσης).- Υπαίθριοι χώροι διασκέδασης.- Σε δεύτερη φάση, ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ, 10.000 θεατών.Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το «νέο γήπεδο του ΠΑΟ» δεν είναι παρά το προπέτασμα καπνού για την εισβολή του κερδοσκοπικού κεφαλαίου, που μάλιστα για να επιτύχει μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους «επενδύει» στην κοινωνική βαρβαροποίηση και στην πολιτιστική ισοπέδωση. Και το μόνο πράσινο που θ’ απομείνει θα είναι το χορτάρι του γηπέδου.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή εργασιών στο MALL του Βωβού στον Ελαιώνα είναι ένα ηχηρό ράπισμα στο επιχειρηματικο και πολιτικό μπλοκ της τσιμεντοποίησης.Οι διαπλεκόμενοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι(Βαρδινογιάννης,Βγενόπουλος,Μπόμπολας,Βωβός),αυτοί που νόμιζαν ότι ελέγχουν το παιχνίδι στα ΜΜΕ θα «σβήσουν» κάθε εστία αντίστασης,πήραν ένα καλό μάθημα.Το ίδιο και ο πολιτικός τους εκφραστής,ο ταπεινός υπηρέτης των διαπλεκομένων Νικήτας Κακλαμάνης.Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα κέρδισε μια πρώτη μεγάλη μάχη.Η συνέχεια θα έιναι δύσκολη,για να κερδηθεί η δίκη της 6 Μάρτη.
Οφείλουμε να πούμε σε αυτό το σημείο ότι αυτοί που έριξαν λάσπη στον αγώνα που δώσαμε το Δεκέμβρη κατηγορώντας μας για καταστροφή μικρομάγαζων,θέλουν να φτιάξουν σήμερα ενα Mall το οποίο θα εξαντλήσει οικονομικά όλες τις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής.
Το θέμα μας επηρεάζει άμεσα μιας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα,αλλά και ως αυριανοί Γεωπόνοι γιατί σχετιζόμαστε άμεσα με το περιβάλλον.Τέσσερις συμφοιτητές μας είναι στη λίστα των 131 που υπέγραψαν τη προσφυγή,και παρ’ολη τη τρομοκρατία που υπέστησαν μετά την δημοσίευση των προσωπικών τους στοιχείων στην αθλητική εφημερίδα Derby,πρέπει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά και να γίνουμε περισσότεροι Πρέπει όλοι να στηρίξουμε την Επιτροπή.
· Να διαδώσουμε παντού ότι το γήπεδο δεν προυποθέτει το MALL.Το λέει μέχρι και το ΣτΕ.
· Να πιέσουμε όλο τον κόσμο να κάνει το στοιχειώδες:να πάρει θέση.Δε μπορεί να γίνεται ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα(μετά την καταστροφή της Πάρνηθας) και να υπάρχει σιωπή
· Να πλαισιώσουμε μαζικά τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής.Στις 22 Φλεβάρη ετοιμάζεται μια μεγάλη ημέρα δράσης για τον Ελαιώνα.Πρέπει να είμαστε όλοι εκει!
Είναι κρίσιμη για όλους μας η μάχη που δίνει η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα
.Συμβάλετε στο να μπει φραγμός στο νεοφιλελεύθερο,ακροδεξιό,σαρκοζικό,ολοκληρωτικό μοντέλο Κακλαμάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: